Czy wiesz, że za pomocą diety można leczyć choroby serca, cukrzycę, a nawet nowotwory? W Stanach Zjednoczonych leczenie dietą jest już na porządku dziennym, kiedy przyjdzie pora i na Europę?

Kiedy pod koniec 2015 roku rozniosła się wieść, że WHO wpisało czerwone oraz przetworzone mięso na listę produktów tak rakotwórczych jak np. papierosy czy azbest, w internecie zawrzało… A przecież to, że jedzeniem możemy sobie zarówno szkodzić, jak i pomagać, było wiadome od dawna! W końcu czy nie podajemy specjalnych posiłków osobom chorym? Dla tych z zatruciem pokarmowym są kleiki, osobom ze zgagą poleca się herbatę miętową, i nawet z kacem walczymy za pomocą jedzenia – przede wszystkim tego mocno tłustego. Skąd zatem zaskoczenie, że niektóre produkty mogą także powodować raka?

Dr Campbell udowodnił to już dawno temu

Najbardziej znane badanie na temat wpływu diety na zdrowie to tak zwane badanie chińskie przeprowadzone przez znakomitego naukowca, dr Campbella. Przebadał on tysiące osób i pokazał, jak złe skutki może mieć nieodpowiednie odżywianie, a także jak za pomocą diety można cofnąć rozwój nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia i… wielu innych chorób cywilizacyjnych.

To nie są żadne domysły, ale rzetelne wyniki badań, o których zresztą można przeczytać w książce dr Campbella – „Nowoczesne zasady odżywiania”.

Czy dieta roślinna to uniwersalny lek XXI-ego wieku?

W wyniku badania chińskiego dr Campbell oraz jego pomocnicy doszli do następujących wniosków:

Spożywanie dużych (20% diety) ilości białka zwierzęcego powoduje większą ilość przewlekłych schorzeń (przede wszystkim mowa tu o chorobach układu krążenia, cukrzycy i nowotworach) – to właśnie badani, którzy jedli najwięcej produktów pochodzenia zwierzęcego, najczęściej i najbardziej chorowali.

Kazeina, czyli białko występujące w mleku, jest na dłuższą metę silnie rakotwórcza, a całkowita eliminacja jej z diety i zastąpienie produktów zwierzęcych roślinnymi hamuje rozwój nowotworów!

Dieta roślinna nie tylko hamuje rozwój chorób, lecz również – w przypadku człowieka zdrowego – zapobiega im. Dietę roślinną można stosować jako profilaktykę między innymi takich chorób jak: choroby układu krążenia, cukrzyca, otyłość, nowotwory, choroba Alzheimera, choroby autoimmunologiczne.

Nie sugerujemy, rzecz jasna, że dieta roślinna jest rozwiązaniem absolutnie na wszystko. Jednak w czasach, gdy ciągle chorujemy, stale przyjmujemy jakieś leki, a przez sam stres jesteśmy bardziej narażeni na przewlekłe choroby cywilizacyjne (coraz młodsi ludzie stają się ofiarami zawałów serca!), warto zastanowić się, czy zmiana diety nie poprawiłaby w znaczący sposób jakości naszego życia…

(Visited 900 times, 2 visits today)
Add to Favourites