Fermentacja jest procesem polegającym na zamianie cukrów i węglowodanów w alkohol oraz dwutlenek węgla jako produkt uboczny. Do tego procesu przyczyniają się drożdże i bakterie. Fermentacja wykorzystywana jest przez nas w celu zakonserwowania jedzenia lub stworzenia wyjątkowego smaku czy konsystencji.

Jednak dlaczego sfermentowane jedzenie jest takie wartościowe? To dzięki zdrowym bakteriom — probiotykom.

Nasze jelita są niezwykle długie – ok. 7,5 do 8,5 metra długości. Są one miejscem, które zasiedla wiele bakterii. To tutaj zaczyna się nasz system immunologiczny i odbywa wiele fizjologicznych procesów.

Skoro więc możemy umieszczać zdrowe bakterie ze sfermentowanego jedzenia w ciele, możemy tym sposobem wzmacniać nasz układ pokarmowy i odpornościowy. W sfermentowanym jedzeniu bardzo często znajdują się żywe kultury bakterii. Nie możesz ich zobaczyć, ale większość z nich jest mikroorganizmami, które działają w harmonii z ludzkim ciałem!

Jednak to nie wszystko. Szczególnie zadowoleni mogą być fani diety bezglutenowej, gdyż fermentacja może redukować zawartość glutenu w zawierającym go jedzeniu. Dzięki temu procesowi, jedzenie często staje się łatwiejsze do trawienia.

Fermentacja zmniejsza także poziom laktozy w jogurcie, czyniąc go lekkostrawnym. Jest to korzystne w szczególności dla osób nietolerujących laktozy.

Jednak korzyści z jedzenia sfermentowanego jedzenia są znacznie szersze. Sfermentowane jedzenie bowiem:

  • Pomaga neutralizować i niszczyć szkodliwe toksyny oraz bakterie, a nawet nieprawidłowe komórki.
  • Może redukować stany zapalne.
  • Może zapobiegać powstawaniu raka okrężnicy.
  • Może pomóc zredukować IBS (zespół jelita drażliwego)
  • Może zmniejszać lęki.

Jeżeli do tej pory Twoja dieta nie zawierała sfermentowanych produktów, rozważ jej uzupełnienie o kilka z poniższych produktów:

  • Sfermentowany jogurt pitny — jeden z lepszych sposobów na potężną dawkę probiotyków.
  • Sfermentowany jogurt z żywymi i aktywnymi kulturami bakterii.
  • Sfermentowana soja tj. miso, tempeh, tofu i sfermentowany sos sojowy.
  • Ocet (niepasteryzowany).
  • Sfermentowane mleko kokosowe.
  • Sfermentowane i kiszone warzywa, tj. oliwki, kiszona kapusta, ogórki kiszone.
  • Sfermentowany chleb – zakwas chlebowy.
  • Sfermentowany ser, np. ser szwedzki. Jednakże, należy go spożywać z umiarem.
  • Piwo i wino.

 

(Visited 745 times, 3 visits today)
Add to Favourites