Soja jest zdecydowanie jednym z najbardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych na świecie. W zależności od tego, kogo zapytasz, możesz usłyszeć, że to wspaniałe pożywienie lub zakłócająca pracę hormonów trucizna. Istnieją jednak dobre argumenty po obu stronach…

Czym jest soja i skąd pochodzi

Soja jest przedstawicielem roślin strączkowych. Wywodzi się z Azji Wschodniej, aczkolwiek obecnie jest produkowana na dużą skalę w USA i wykorzystywana praktycznie na całym świecie.

Soja jest używana do wielu różnych potraw. Może być spożywana jako główne danie w całości lub użyta jako dodatek. Jest powszechnie wykorzystywana w produkcji przemysłowej. Jedno jest pewne! Soja musi być gotowana, ponieważ w surowej postaci zawiera dużo anty-odżywczych substancji szkodzących w bezpośredni sposób organizmowi człowieka.

Ponad 90% soi wyprodukowanej w Stanach Zjednoczonych jest modyfikowaną genetycznie rośliną. W celu zwiększenia zysków wykorzystuje się różnego rodzaju opryski z wykorzystaniem najróżniejszych środków chemicznych, w tym dość kontrowersyjnego herbicydu Roundup, który jak podają badania przeprowadzone przez Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory w Cambridge może być związany z niekorzystnymi skutkami dla zdrowia.

Soja może mieć negatywny wpływ na męski układ hormonalny i powodować bezpłodność.

Mężczyźni regularnie spożywający soję narażeni są na działanie związków podobnych do estrogenów (genisteinę i dadzeinę, należących do fitoestrogenów), czyli hormonów żeńskich. W wyniku tego mogą cierpieć na zaburzenia układu hormonalnego w tym ograniczoną produkcję testosteronu co może prowadzić do pogorszenia jakości nasienia.

Soja nie jest dobra dla dzieci.

Istnieją dowody, że preparaty dla niemowląt na bazie soi mogą powodować szkody, zarówno poprzez obecność izoflawonów jak i nadmiernie wysoką zawartością manganu i aluminium.

Soja może mieć pewne korzyści zdrowotne.

Byłoby nie w porządku, gdybyśmy stawiali soję tylko z złym świetle. Prawda jest taka, że istnieją dowody świadczące o korzystny działaniu soi na zdrowie.
Niektóre badania wykazały, że soja może mieć korzystny wpływ na obniżenie nadmiaru cholesterolu w tym frakcji LDL. Istnieją również badania wykazujące, że soja może zmniejszyć ryzyko raka prostaty, który jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn.

Dodatkowo ziarna soi zawierają duże ilości manganu, selenu, miedzi, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, witaminy B6, kwasu foliowego, ryboflawiny (B2), tiaminy (B1) i witaminy K. Zawiera również duże ilości pełnowartościowego białka oraz tłuszcze bogate w kwasy omega-6.

Podsumowując – nie polecamy soi jako podstawy planu żywieniowego. Natomiast spożywana w umiarkowanych ilościach może wzbogacić dietę w cenne składniki odżywcze.

Sprawdź ile kalorii ma soja

(Visited 142 times, 3 visits today)
Add to Favourites