Często wydaje się nam, że przygotowywanie własnych posiłków do szkoły czy pracy to strata czasu, szczególnie gdy pobliska stołówka zapewnia wybór atrakcyjnych posiłków.
Warto jednak edukować się w kwestii żywieniowej i przeanalizować czy to, co oferuje Twoja stołówka jest na pewno dla Ciebie dobre. Pamiętaj, że przygotowywane masowo posiłki nie zawsze będą uwzględniały Twoje indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.
Nawet jeśli firma, w której pracujesz lub szkoła zapewnia Ci wybór zdrowych posiłków to gdy poczujesz się naprawdę głodny, możesz łatwo ulec pokusie, aby sięgnąć po coś niekorzystnego dla siebie.
Jak się kontrolować? Zabierz ze sobą swój własny posiłek!
Oto 5 powodów, dla których warto brać ze sobą do pracy lub szkoły spakowany obiad i przekąski.
- Kontrola.
Czy kiedykolwiek czekałeś w kolejce po obiad, tylko po to, by w końcu stwierdzić, że nie podoba Ci się to, co jest serwowane, a po skończonym posiłku wciąż brakowało Ci energii? Pakowanie zdrowego prowiantu pozwala uniknąć czekania w kolejce i uleganiu wszelkim pokusom. Zabranie własnego obiadu pozwala także dokładnie kontrolować to, co się spożywa — ilość kalorii i wartości odżywczych. - Różnorodność.
Sporadyczne zjedzenie porcji pizzy czy hot-doga nie zaszkodzi, ale jeśli jesz te pokarmy stale i stanowią one znaczną część Twojej diety, Twój organizm prawdopodobnie ulegnie przeobrażeniu. Przygotowane wcześniej posiłki zabrane ze sobą kilka razy w tygodniu sprawą, że będziesz się cieszyć ulubionym jedzeniem zawsze, gdy poczujesz głód. Termos pełen gorącego rosołu od mamy, humus i chleb pita, albo kruche jabłka ze stoiska ze świeżą żywnością. Prawda, że brzmi pysznie? - Energia.
Jeśli Twoje zajęcie wymaga od Ciebie aktywności fizycznej, to suchy prowiant i przekąski, które zawierają białko i węglowodany pomogą Ci w utrzymaniu energii do późnego popołudnia. Dobrym rozwiązaniem mogą być np. własne mieszanki suszonych owoców i orzechów lub nasion słonecznika, pełnoziarniste precle i ser o niskiej zawartości tłuszczu, albo pudełeczko z młodą marchewką i dipem jogurtowym. - Oszczędność gotówki.
Pakuj zdrowe przekąski, aby nie ulegać pokusom. Głodowanie przez pół dnia ułatwi decyzję, aby zaraz po szkole czy pracy zajść do pobliskiej budki z fast-food’em, lub iść do automatu ze słodyczami czy sklepu na rogu po czekoladę i słodzony napój gazowany. Odłóż pieniądze zaoszczędzone na takich „skokach w bok” a szybko zauważysz, że możesz sobie pozwolić np. na dodatkowe wyjście do kina lub większe zakupy. - Poczucie pozytywnych emocji.
Pamiętasz jak Twoja mama lub tata pakowali sobie obiad do pracy? Zrób tak jak oni i zabierz ze sobą zdrowy posiłek! Mogą to być np. kanapki z masłem orzechowym i dżemem na pieczywie pełnoziarnistym lub ryż z kurczakiem i warzywami. Ważne, że już samo przygotowanie posiłku i świadomość, że możesz po niego sięgnąć gdy tylko poczujesz głód sprawia, że łatwiej Ci się będzie opierać wszelkim pokusom.
Pamiętaj! Nawet jeśli nie przygotowujesz sobie posiłków na wynos, zawsze możesz dokonywać zdrowych wyborów.