Żurawina często jest postrzegana jako bardzo zwyczajny owoc, ewentualnie jako jeden z wielu dodatków aromatycznych do produktów spożywczych i napojów. Mało jednak kto wie, że żurawina posiada wiele korzyści zdrowotnych i jest idealna dla osób będących na diecie!

Żurawina zawiera wysoką ilość przeciwutleniaczy, kwasu salicylowego i witaminy C. Pod względem minerałów zawiera magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, cynk i potas. Pozostałe witaminy w niej zawarte to ryboflawina, tiamina, niacyna, witamina K (filochinon) i witaminy B6 i E (alfa-tokoferol).

Dzięki zawartych w niej składnikach żurawina może być pomocna w leczeniu wielu schorzeń i chorób.

Zakażenie układu moczowego (ZUM)

Jest to infekcja układu moczowego, przy której niektóre mikroorganizmy występujące w moczu przekraczają normalny poziom. ZUM rozwija się w pęcherzu i powoduje jego zapalenie. Występuje także w prostacie, powodując bakteryjne zapalenie gruczołu krokowego lub postępuje w nerkach, a dokładniej w miąższu nerek. Sok żurawinowy zawiera proantocyjanidyny, które zapobiegają przyczepianiu się bakterii do komórek ściany pęcherza moczowego. Proantocyjanidyny posiadają właściwości anty-przywiązaniowe. Wypłukują one również bakterie z organizmu przy oddawaniu moczu. Kobietom w ciąży i kobietom w średnim wieku zaleca się regularne picie soku z żurawiny, aby zapobiegać nawracaniu się choroby.

Nowotwór, guzy

Ze względu na zawartość polifenolowych związków, żurawina wykazuje efekt przeciwnowotworowy. Regularne spożywanie żurawiny zapobiega wzrostowi i rozprzestrzenianiu się nowotworów. Nowotwory rozwijają się najczęściej w okrężnicy, prostacie, piersiach i płucach. Sok żurawinowy bogaty również w kwas salicylowy, pomaga w zmniejszeniu obrzęków. Ponadto hamuje zakrzepy krwi i ma wpływ na zanikanie guzów.

Choroby sercowo-naczyniowe

Sok żurawinowy może pomóc obniżyć ryzyko związane z chorobami serca i pomaga w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Flawonoidy zawarte w żurawinie mają właściwości przeciwutleniające i mogą zmniejszyć zagrożenie zachorowania na miażdżycę. Miażdżyca jest chorobą, w której tętnice się zwężają na skutek nagromadzenia tłuszczu, wapnia i cholesterolu występującego we krwi. Utrudnia to przepływ krwi bogatej w tlen do różnych części ciała i może prowadzić potencjalnie do śmiertelnych skutków, takich jak zawał serca, czy udar mózgu. Flawonoidy okazały się tłumić i opóźniać utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Ponadto pozytywnie stymulują płytki krwi.

 

 

(Visited 216 times, 1 visits today)
Add to Favourites