Zastanawiasz się, jak walczyć z mrozem? Zrób to za pomocą… jedzenia! Sprawdź, co jeść zimą, by rozgrzać organizm!
Za co lubimy zimę? Za śnieg, święta, sanki i narty… Ale z pewnością nie za mróz, który atakuje nas, gdy tylko wystawimy nos na zewnątrz! Z mrozem można jednak skutecznie walczyć – nie tylko przez ubranie się „na cebulkę”, ale i za pomocą jedzenia i picia! Ciepła zupa, gorąca owsianka czy aromatyczna kawa z pewnością rozgrzeje nawet największego zmarzlucha poprawiając mu przy tym humor… Pewne produkty jednak rozgrzewają jeszcze bardziej!
Medycyna chińska na ratunek
Chińska medycyna dzieli pokarmy na 5 grup, wśród których nas interesują te rozgrzewające i gorące. Są to produkty żywnościowe, które – jak wskazuje sama ich nazwa – rozgrzewają organizm, a przy tym zapewniają zdrowie i pozwalają utrzymać prawidłową wagę. Cóż to za produkty? Już podpowiadamy!
Rozgrzewające przyprawy
Przyprawy to najprostszy sposób, by praktycznie każdemu daniu nadać aromatu i właściwości rozgrzewających. W szczególności polecamy:
- imbir (zarówno suszony, jak i świeży),
- goździki,
- cynamon,
- kardamon,
- gałkę muszkatołową,
- wanilię,
- chili,
- kurkumę,
- czarny pieprz,
- kolendrę,
- majeranek.
Warzywa i owoce najlepsze na zimę
Zimą warto postawić przede wszystkim na lekkostrawne posiłki roślinne. Organizm nie będzie musiał marnować energii na długotrwały proces trawienny, lecz będzie mógł wykorzystać ją do ogrzania się oraz walki z infekcjami, o które – jak wiadomo – zimą nietrudno. Poza tym bogactwo dostarczonych dzięki warzywom i owocom witamin także pozwoli zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Do warzyw i owoców, po które warto sięgnąć zimą, należą między innymi:
- czosnek,
- cebula,
- papryka,
- szczypiorek,
- fasola,
- jarmuż,
- por,
- pietruszka,
- liczi,
- ananas.