Czy dieta roślinna to tylko kolejny modny trend czy może coś więcej? Czy rośliny mogą leczyć? I co ma wspólnego dieta z nowotworami?

Wegańskie produkty podbijają rynek, coraz więcej restauracji wprowadza dania w 100% roślinne do swoich menu, a wegan przybywa… Nic dziwnego, dieta roślinna, jeżeli odpowiednio się ją zbilansuje, może być niezwykle zdrowa i przynosić o wiele więcej korzyści niż tradycyjna dieta, w której skład wchodzi mięso i inne produkty odzwierzęce. Fakt ten potwierdza coraz więcej naukowców prowadzących zakrojone na szeroką skalę badania na temat wpływu diety na zdrowie. Ale do rzeczy! Jakież to korzyści zdrowotne może nieść za sobą dieta roślinna? Sami zobaczcie!

1. Profilaktyka chorób cywilizacyjnych

Zaczynamy z grubej rury! Osoby, które wybiorą dietę kompletnie pozbawioną mięsa, są mniej narażone na nowotwory i choroby serca. W przypadku nowotworów ryzyko to jest mniejsze o 18%, zaś w przypadku chorób serca – aż o 42%! Co więcej, na diecie zupełnie roślinnej zmniejsza się również ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane czy cukrzycę!

2. Dieta, która leczy

Osoby, które jednak już zapadły na wyżej wymienione choroby, mogą dietę roślinną potraktować jako… lek! Tak, tak, dzięki odpowiedniej diecie (czyli roślinnej) można powstrzymać rozwój choroby, zahamować ją, a nawet… spowodować regres! W Stanach Zjednoczonych chorym, którzy mają zalecane wszczepienie by-passów, proponuje się w ramach terapii refundowaną dietę roślinną.

3. Zachować młodość na dłużej

Dzięki diecie roślinnej można również z powodzeniem spowolnić procesy starzenia, dzięki czemu nie tylko zachowa się na dłużej młody wygląd, ale i będzie się dłużej żyć! Bogactwo roślin w codziennym menu przyczynia się do poprawienia stanu skóry, włosów i paznokci. Po co komu kosmetyki, których producenci obiecują cuda na kiju, kiedy można po prostu zmienić sposób żywienia?

4. Skuteczniejsze odchudzanie

Osoby borykające się z problemami nadwagi z pewnością zainteresuje fakt, że na diecie roślinnej o wiele prościej schudnąć – co najważniejsze – bez wyrzeczeń! Nie trzeba liczyć na diety-cud pozwalające jedynie na zjedzenie liścia sałaty i popicie go kubkiem czarnej, niesłodzonej kawy… Wystarczy zacząć żywić się wyłącznie roślinne i można jeść do woli zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem kalorycznym, a waga i tak zacznie pokazywać coraz to niższy wynik!

5. Koniec ze zgagą czy wzdęciami

Rośliny to samo zdrowie, są lekkostrawne, nie zalegają długo w jelitach, nie powodują nadkwasoty… Można więc zapomnieć o nieprzyjemnych dolegliwościach ze strony żołądka czy jelit! Dzięki diecie roślinnej można zatem wyeliminować problem zgagi, wzdęć, zaparć czy spowodowanych złym odżywianiem bólów brzucha.

6. Większa odporność

Wielu wegan ze zdziwieniem zauważa, że po przejściu na dietę roślinną chorują znacznie rzadziej. Tak właśnie, dieta wegańska potrafi przyczynić się również i do wzrostu odporności organizmu, dzięki czemu będzie on skuteczniej zwalczał choroby i zabijał je w zarodku.

To jak, spróbujecie?

(Visited 236 times, 3 visits today)
Add to Favourites