Warzywa strączkowe znane są na całym świecie od wieków – bób uprawiano już w znanej wszystkim doskonale z lekcji historii Troi, soczewica była głównym źródłem pożywienia w starożytnym Egipcie (ba, jest o niej nawet co nieco w Biblii!), a cieciorkę znano w Europie już w VI wieku przed naszą erą! I dziś warzywa te nie powinny być odsuwane w kąt, wręcz przeciwnie – warto się nimi zainteresować, bo to świetne źródło cennych składników odżywczych!

Co kryje strączek?

W nasionach roślin strączkowych – bo to właśnie te części tych smacznych warzyw przeważnie się spożywa – kryje się całe mnóstwo wartościowych witamin i mikroelementów. Znajdziesz tam między innymi:

  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • potas.

Strączki to także bogate źródła węglowodanów, białka oraz błonnika!

Najzdrowsze strączki

Zastanawiasz się, które strączki najlepiej włączyć do swojej diety. Polecamy różnorodność, ale nie kryjemy, że szczególnie cenne, ze względu na swoje wartości odżywcze, są:

soja – jeden z najzdrowszych strączków świata, gdyż zawiera porządny zestaw aminokwasów, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K oraz PP, cynk, magnez, potas, wapń, fosfor. Soja chroni więc układ krążenia przed miażdżycą, a u chorych łagodzi jej skutki. Poza tym zmniejsza ryzyko zawału i udaru oraz nowotworów, przeciwdziała osteoporozie i zwiększa odporność.

soczewica – zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz PP, a także wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy i beta karoten, a poza tym jest jednym z najlepszych źródeł roślinnego lekkostrawnego białka (zasługuje więc na uwagę zwłaszcza wegan, wegetarian i osób ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych). Dzięki temu, co w sobie kryje, soczewica pomaga w obniżaniu poziomu złego cholesterolu, wzmacnia układ krwionośny, pomaga w budowie kości oraz pozytywnie wpływa na żołądek, trzustkę i śledzionę.

ciecierzyca – i ten strączek ma doskonały zestaw aminokwasów, co sprawia, że jest doskonałym substytutem mięsa u osób niespożywających go. Poza tym ciecierzyca ma w sobie bogaty zestaw witamin (A, B, C, E, K) oraz minerałów (cynk, fosfor, magnez, potas, wapń).

(Visited 1 157 times, 13 visits today)
Add to Favourites